Ja, deze lettertype wil ik ook gebruiken!

Je kent het vast wel, je hebt ergens een mooi lettertype gezien die je zelf ook graag zou willen gebruiken. Tegengekomen op een website of misschien wel op drukwerk zoals een kaartje of in folder? Wat is dan de naam van dit lettertype? Ik leg je graag uit wat je dan kunt doen om te achterhalen welke lettertype (font) er wordt gebruikt.

Achterhalen welke font er wordt gebruikt in een document

Gebruik een online tool.

Een snelle manier om je gewenste lettertype te achterhalen is om gebruik te maken van een tool. Er zijn verschillende online tools beschikbaar waarmee je het lettertype in een afbeelding kunt identificeren. Een paar voorbeelden van deze tools zijn WhatTheFont, WhatFontIs, Font Squirrel en Matcherator. Bij deze tools kun je een afbeelding uploaden en de tool zal proberen te identificeren welk lettertype er is gebruikt.

Fonts achterhalen met 'WhatTheFont'

Lettertype achterhalen in een document.

Als je de lettertypes wilt achterhalen die worden gebruikt in een document, zijn er verschillende manieren om dat te doen, afhankelijk van het soort document dat je hebt en het besturingssysteem of software die je gebruikt. Hieronder staan enkele veelvoorkomende methoden:

 • 1
  1. Gebruik de functie ‘Lettertype’ of ‘Opmaak’ in het programma waarin het document is gemaakt. In veel programma’s, zoals Microsoft Word of Adobe InDesign, kun je de lettertypes selecteren en de eigenschappen ervan bekijken, inclusief de naam van het lettertype.
 • 2
  1. Als je geen toegang hebt tot het programma waarin het document is gemaakt, kun je proberen het bestand te openen in een ander programma, zoals Adobe Acrobat Reader. Open het document en ga naar het menu “Bestand” en selecteer “Documenteigenschappen”. In het tabblad “Lettertypen” kun je de gebruikte lettertypes bekijken.
 • 3
  1. Als je het document als afbeelding hebt, kun je een OCR (Optical Character Recognition) tool gebruiken om de tekst te herkennen en te extraheren. Vervolgens kun je de herkende tekst in een tekstverwerker plaatsen en de lettertypes selecteren om de eigenschappen te bekijken.
 • 4
  1. Er zijn ook online tools beschikbaar (zoals eerder besproken in deze blog) die je kunt gebruiken om de lettertypes te achterhalen. Upload het document naar de tool en deze zal de lettertypes analyseren en identificeren. Enkele voorbeelden van online tools zijn WhatTheFont en Font Squirrel.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet altijd mogelijk is om de exacte lettertypes te achterhalen die in een document worden gebruikt, vooral als het document is gescand of als de lettertypes zijn aangepast of gewijzigd.

Deel dit bericht

Onderwerpen

Laatste berichten

[instagram-feed feed=1]
Door: |Gepubliceerd op: zaterdag 11 maart 2023|Last Updated: zaterdag 11 maart 2023|Onderwerp: Algemeen, DTP, Ontwerpen|Tags: , , , , |399 woorden|Views: 236|

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

En blijf op de hoogte 👍